Studio tips

Å spille inn i et profesjonelt studio er veldig gøy, men det koster også mye penger. Derfor er det alltid lurt å stille mest mulig forberedt. For å hjelpe dere til å bruke minst mulig penger på et best mulig resultat, har vi utarbeidet noen gode råd til dere.

1. Øv godt på forhånd

Selv om dere selv synes at det låter bra når dere er på øvingslokalet, er det ikke sikkert at det vil låte slik i studio. En innspilling avslører fort svakhetene i samspill og arrangement. Den beste måten å høre dette selv er å gjøre et opptak på øvingslokalet. Funker det eller låter det som om dere strever litt? Et lydstudio kan gjøre mye med lyden deres, men vi kan ikke reparere en dårlig fremføring.

2. Lytt på andre

Hør på andre artister i samme genre som dere selv. Hvordan lydbilde har de? Hvordan har de arrangert låtene sine? Ta med favorittplatene deres i studio, og la tekniker/produsent lytte til disse, for å danne seg et bilde av hva dere ønsker å få til. Ta med opptak fra øvingslokale og spill disse for andre musikere/venner. Hva synes de? La også tekniker/produsent høre disse opptakene før dere spiller inn. Da er det lettere å vite hvordan dere låter som fullt band. Noen band har også med seg en egen produsent i studio, som har erfaring fra studio-arbeid og arrangering av låter. En slik person kan tilføre låtene veldig mye, og det er en stor fordel å ha med en slik person. Men selvfølgelig jobber han ikke gratis. I de fleste tilfeller fungerer dagens teknikere både som studio tekniker og produsent.

3. Viktig for gitarist

Ta med deg alle gitarene du har, samt ekstra strenger. Sørg for at gitarene er riktig intonert på forhånd. Det vil si at f.eks. en C-akkord på 8. bånd skal låte like reint som en åpen C-akkord og omvendt. Hvis du ikke vet hvordan du gjør dette, må du få noen til å hjelpe deg. Er gitar forsterkeren din i god stand? Gamle eller nye rør? Har bias blitt justert så den låter optimalt? Skulle du være i tvil har vi rør tester og utstyr til justering her hos oss. Det er også en fordel for gitarister å øve inn solo-partiene godt på forhånd eller ha en veldig sterk formening om hvordan de skal låte. Dette er noe som pleier å ta lang tid i studio.

4. Viktig for keyboardist

Finn de lydene du ønsker å bruke på forhånd. Eksperimenter med forskjellige lyder. Husk at vi har muligheten til å bruke flere lyder oppå hverandre. Ønsker du kanskje noen piano-figurer i tillegg til orgelet du vanligvis spiller, så øv inn dette på forhånd. Ikke bruk den dyre studio-tiden til å finne melodier eller eksperimentere med nye lyder.

5. Viktig for trommeslager

Still alltid med nye skinn i studio. Javisst er det dyrt, men hvis du vil at det skal låte proft, må du også investere litt selv. Nye skinn låter alltid bedre enn gamle og slitte, og vil heller ikke ryke så lett. Hele cymbaler vil selv-følgelig også låte bedre enn sprukne. Husk også å stemme trommene godt før du kommer i studio. Ikke bruk opp studio-tiden på dette, mens resten av bandet ser olmt på deg…..men noe finjustering trenges alltid.

6. Viktig for bassist

Still med nye strenger og ha med ekstra sett med strenger i studio. Nye strenger er ikke billig, men essensielt for å få en best mulig lyd. Bassen blir i de fleste tilfeller plugget rett inn i miksepulten, så du vil som regel ikke trenge å ta med deg den tunge bassforsterkeren i studio.

7. Viktig for vokalist(er)

Skriv ferdig tekster før dere går i studio. Det er faktisk mange som ikke aner hva de skal synge når det kommer til vokal-opptak, og sløser bort masse tid på skrive ferdig materialet. I studio hører man hvert eneste ord, hver eneste uttale og tone veldig tydelig. Sørg derfor for at engelsk/norsk-uttalen er riktig, at teksten er gramatisk riktig og at du kan stå for produktet du leverer, også lang tid i etterhånd. Det kan også være lurt å synge inn kun sin egen stemme og lytte kritisk til denne på forhånd. Dette kan gjøres enkelt, da alle telefoner i dag har opptaksmuligheter. Er intonasjon riktig? Ligger trykket på de rette stedene? Er det mulig å gjøre melodilinjene mer spennende? Øv diksjon og tydelighet i stemmen. Hvis dere har tenkt å ha med koringer, så øv inn disse på forhånd. Sett dere ned med en kassegitar og de som skal kore og øv,øv,øv. Man kan gjøre mye i studio, men ikke forandre på koringer som er ekstremt sure eller urytmiske.

8. Husk å ta med i studio

Ha alltid med ekstra trommestikker, skinn, strenger og rør til forsterker. Skulle noe av dette ryke lørdag ettermiddag, har dere sløst bort halvannen dag før dere får handlet nytt på mandag. Ta med tekster med besifring på låtene dere skal spille inn. Dette vil hjelpe tekniker til å vite hvor i låta dere er under innspilling, og minske tid med å leite seg frem til de rette partiene dere vil jobbe med. Ta også med dere litt mat og drikke. Man blir veldig fort ukonsentrert av å ikke få i seg noe næring på en 8-timers økt.

9. Oppførsel i studio

Alkohol og narkotika-bruk i studio er ikke bare dumt, men også dyrt. Hvis dere trenger å feste, gjør det en annen dag og til en litt billigere timepris enn det dere vil sløse bort i studio. Uansett hva mytene sier, blir man ikke en bedre musiker med disse tingene i kroppen. Vi har nulltoleranse for dette i Kan Lydstudio. Husk også at medmusikanter spiller mye bedre når de får oppmuntring, enn når du skjeller dem ut. Dette kan kanskje høres dumt ut, men alltfor mange innspillinger ødelegges dessverre av misstemning blant band- medlemene. Husk at dere skal nå et resultat sammen. Vær hyggelige mot hverandre (og mot tekniker…..)

10. Hvor mye tid trenger dere?

Det er alltid vanskelig å forutsi hvor mye tid man vil trenge i studio. Men følger dere rådene vi har gitt ovenfor, vil dere sannsynligvis oppnå ett mye bedre resultat på mye kortere tid enn om dere stilte totalt uforberedt. Selvfølgelig er det pengene som bestemmer hvor mye tid dere kan bruke, men det blir alltid bedre av å slippe å ta snarveier på grunn av økonomiske hensyn.

Velkommen til oss i Kan Lydstudio