Dårlige rør i nye amper

Som dere vet kjøpte jeg meg akkurat en my Fender forsterker. Ampen låter fint, men for en stund tilbake kjøpte jeg meg rør tester. Jeg bestemte meg derfor for å ta en sjekk. I de gode gamle dager var det en rør leverandør som hadde høy stjerne hos de fleste. Navnet var “Groove Tubes” For noen år ble de kjøpt opp av Fender. De har brukt navnet hardt i markedsføring av sine forsterkere, da Groove Tubes er annerkjent for kvalitet. Jeg må desverre rapportere at det ikke stemmer lenger. 2 av 3 preamp rør testet som utslitt og med dårlig forsterkning. Jeg byttet de straks ut med et TAD selektert rør i V2 og et NOS Mullard ECC83 CV4004 fra 18.august 1966 som jeg kjøpte en stund tilbakei V1. Jeg skal si det gjorde stor forskjell. Mange nye forsterkere er gode men ofte blir det spart på kvaliteten på rør.. I dag er det dessverre kun rundt 3 fabrikker igjen i verden som lager rør. En i Russland som lager Sovtek, Mullard, Tun Sol, osv.. En i Kina og en i Serbia, gamle Tesla som nå heter JJ elecronics.
Alle leverandører av rør kjøper rør fra disse fabrikkene og stempler på ny logo. Det som gjør forskjellen er kvaliteten på testing før salg. På det området var Groove Tubes kjent for å være en av de beste. Det stemmer ikke lenger. I dag bør man derfor heller kjøpe rør fra TAD, JJ Electronics hvis man ikke ønsker problemer. Jeg testa det som lå i butikken jeg kjøpte rør testeren av ( navn på butikk skal ikke nevnes), og må desverre melde at det som lå der av Sovtek rør levert fra EM Nordic var meget dårlig. Hvis penger ikke er et tema finnes det fortsatt mye fint å få tak i som er produsert på den tid da rør ble laget skikkelig ( det vil si 60-70 tallet). De selges ofte som NOS Tubes. Men konklusjonen er at en relativt billig ny forsterker med letthet kan oppgraderes til å låte vesentlig bedre med enkle grep.  I morgen skal jeg teste om Bias for utgangs rørene er justert riktig. Dette er noe av det viktigste, men kunnskapen om dette er dessverre sviktende hos de fleste butikkene. Mange tror at å skifte rør er som å skifte en lyspære, det er kun sant når det gjelder preamp rør. Lyd og varighet påvirkes veldig av riktig Bias. Kommer tilbake med resultat.

IMG_5156.JPG
Rør tester fra Orange, meget anvendelig verktøy for gitarister.

IMG_4614
NOS Mullard ECC83 CV4004 fra 1966 låter fint, men veldig dyrt.

IMG_5158
2 av 3 Groove Tubes preamp rør var bare å kaste.