Opptak av el.gitar

Opptak av el.gitar er noe mange gitarister strever med, men dette burde ikke være så vanskelig. Hvis du har godt gitarutstyr, en Shure SM-57 og en ok mikrofon preamp burde det være enkelt å få god lyd. Stikkordet er er riktig mikrofon plassering. For å finne riktig plassering trenger du en liten lommelykt alla MAGLITE. Putt lykten inntil grillen på høyttaleren og se hvor center cone går over til høyttaler papp. Sikt SM-57 inn på dette punktet. Dette er sweet-spot på høyttaleren, her får du riktig gjengivelse av alle frekvenser. Mange liker å bruke dyre båndmikrofoner som Royer til el.gitar, ofte sammen med Shure SM-57. Men klarer du ikke å få god lyd med en SM-57 er det noe galt. Dessuten er det ekstremt viktig å få mikrofonene i fase hvis du bruker 2 mikrofoner.
Jeg ender som oftest opp med kun SM-57, jeg har ett to amp oppsett så jeg har en på hver høyttaler. En Fender Hotrod Deluxe III til klarlyd og en Friedman DS40 til vreng. Høyttaler kabinettet til Friedman og Fender comboen står i et lite innspillings-rom.

IMG_5328IMG_5323

Det neste som er viktig er gode mikrofon preamper, ofte er de som sitter i det billige lydkortet ditt ikke gode nok. Her finnes det mye fint som ikke koster alt for mye, men har du råd kan det lønne seg å kjøpe noe skikkelig med en gang. Her i Kan Lydstudio har vi investert i en liten API mikser, og den har veldig gode preamper. Disse kan også kjøpes i 500 format til en langt hyggeligere pris.

IMG_5314IMG_5315

Det neste da er å krydre litt med det du måtte ønske av effekter, Jeg har et pedalbrett med effektbokser som går foran ampene. Jeg er også avhengig av stereo effekter og har et 80 talls LA style fx.rack til dette med klang, delays, chorus, og pitch.

IMG_5317IMG_5319

Da er det bare å ønske lykke til med opptaket, video med lyd klipp kommer snart.